2019'da Yatırım Yapılabilecek En İyi Altcoinler | Kripto Kılavuz
Takip Edin

Kılavuz

2019’da Yatırım Yapılabilecek En İyi Altcoinler

2019'da Yatırım Yapılabilecek En İyi Altcoinler

Bitcoin’in temel prensipleri etrafında inşa edilmelerine rağmen; altcoinlerin asıl amacı, geniş bir yelpazedeki alanları iyileştirmek, daha iyiye götürmek gibi hedeflere yöneliktir.

Örneğin; Bitcoin Cash ölçeklenebilirliği artırmaya çalışırken, Bitcoin Gold merkezi olmayan bir kripto para birimi oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bu altcoinlerin çoğu, temelde açık kaynak kodlu geliştirilen Bitcoin uzantıları gibi düşünülebilir. Piyasada yüzlerce altcoin olduğundan bunlar arasında seçim yapmak oldukça zor olabilir. Gelin hep birlikte sizler için derlediğimiz 2019 yılında yükselme potansiyeli olan altcoinler listesine göz atalım.

Kripto Kılavuz: Ripple

Kripto Kılavuz: Ripple

Ripple (XRP)

Listemizin başında yıllardır piyasa ikinciliğini Ethereum’un elinden alan Ripple(XRP) var. Ripple, bireylerin ve finansal kurumların herhangi bir para birimine birkaç saniye içinde para aktarmalarını sağlayan, blokzincir ile çalışan global bir ağdır.

2018’deki ayı piyasasına rağmen, Ripple, dünyadaki en iyi finansal kurumlar ve bankalarla bazı yeni ve heyecan verici ortaklıklar imzalayarak piyasadaki büyüklüğünü genişletmeyi başardı. Bu da Ripple protokolünün kitlesel olarak benimsenmesini sağladı. Birkaç saniyeye kadar inen işlem süreleri ve dünya genelinde firmalarla anlaşması gelecek adına umut veren en önemli faktör.

Buradan ulaşabileceğiniz daha önceki haberimizde de belirttiğimiz gibi ülkemizde Akbank, Ripple ağını geçtiğimiz haftalarda kullanmaya başladı.

Ripple’ı ayrıntılı ele aldığımız “Ripple Nedir?” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Kılavuz: Tron

Kripto Kılavuz: Tron

Tron (TRX)

TRON 2018 yılında sayısız ilerlemeler kaydeden başka bir kripto projesi. TRON, insanların aracıların müdahalesi olmadan kullanıcı içeriğini kendi terimleriyle barındırabilecekleri, saklayabilecekleri  blokzincir tabanlı, merkezi olmayan bir ağdır. Kısaca, interneti merkezsizleştirmek istemektedir.

Bu yıl TRON BitTorrent’i satın aldı ve Project Atlas’ı başarıyla başlatmayı başardı ve dünyanın en büyük merkezsiz ağları arasında yerini aldı. Kurucusu Justin Sun’ın pazarlama yetenekleri sayesinde yükselişine devam edeceğini düşünebiliriz.

Öte yandan, işlem hızı ve sayıları olarak Ethereum’a sıkı bir rakip olacağını öne süren Tron, bu hedefine günbegün daha da yaklaşmakta.

Tron 23 Aralık’ta açıkladığı verilere göre 1 Milyon kullanıcı barajını aştı. Haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Kılavuz: Basic Attention Token

Basic Attention Token (BAT)

BAT token, kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma arzusuyla, reklamları engelleyen ve gizlilik sağlayan Chromium tabanlı bir tarayıcı olan Brave tarayıcısıyla eş anlamlı hale geldi.

Kullanıcıların gizliliğinin sağlanması, önümüzdeki yıllarda çoğu kripto platformunun önemli bir parçası olmaya devam edeceğinden, BAT token ileriye dönük iyi bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor.

0x (ZRX) Coin Nedir?

0x (ZRX) Coin Nedir?

0X (ZRX)

2018 yılında, kripto piyasası merkezileşmemiş borsaların sayısında önemli bir artış gördü. Bu yenilikler, kırılgan iklim ve kripto alanında mahremiyetin önemi göz önünde tutulduğunda çok anlamlı. Bilmeyen birçok kişi olabilir, ancak bu merkezsiz borsaların çoğu, ERC-20 tokenlerinin doğrudan Ethereum ağında işlem görmesini sağlayan açık bir protokol olan 0x protokolü kullanılarak oluşturuldu. İleriye dönük olarak 0x, çok önemli bir proje olduğunu kanıtladı. Bu nedenle 0x 2019 yılı için iyi bir yatırım olma potansiyeli taşıyor.

Litecoin

Litecoin

Litecoin

Litecoin en eski altcoinler’den biridir ve 2011 yılında eski bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından oluşturuldu. Bitcoin gibi, Litecoin de sadece dijital bir para birimidir, ancak bazı gelişmelere de sahiptir. Litecoin, özellikle Bitcoin’in yavaş işlem hızından yola çıkarak süratli işlem yapmaya odaklanıyor.

Ethereum gibi Litecoin’i de, bir çok borsa listelediği için almak oldukça kolaydır.

NEO Wallet Nasıl Açılır?

NEO (NEO)

Aslen AntShares olarak bilinen NEO, Çin’de Da Hongfei tarafından 2014 yılında oluşturuldu. Çin kökenli olan en büyük kripto para birimidir. NEO; Ethereum gibi merkezsiz uygulamalar (Dapps), Akıllı sözleşmeler ve ICO’lar geliştirmek için tasarlanmış bir platformdur.

Ethereum’a bu yakın benzerlik nedeniyle, NEO genellikle “Çin Ethereum’u” olarak adlandırılır.

Cardano (ADA) İşlem Hacmi Neredeyse İkiye Katlandı, Coinbase Ralliyi Tetikleyebilir!

Cardano (ADA)

Cardano, sadece Bitcoin üzerinde değil aynı zamanda Ethereum üzerinde de birçok teknolojik gelişme sunuyor. Bitcoin sadece dijital bir para birimi olsa da, Cardano kendi para birimi olan bir merkezi olmayan uygulama-inşası platformudur.

Cardano, 1. ve 2. nesil blokzincir projelerinin karşılaştığı en önemli üç sorunu çözmektedir: Ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve sürdürülebilirlik.

Cardano ayrıca, zaman ve para kaybı olarak görülen dış transfer sorunlarına da değinmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası ödemelerin işlem süresini birkaç günden birkaç saniyeye düşürmeye odaklanmıştır.

Eos Nedir?

EOS (EOS)

EOS, nispeten yeni altcoinlerden biridir. ICO’su Haziran 2017’de başlatıldı.

EOS, kripto para borsası Bitshares ve Blockchain tabanlı blog sitesi Steemit’i de kurduğu için itibar kazanan Dan Larimer tarafından yaratıldı. EOS ayrıca, geliştiricilere merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için bir platform da sağlar. Teknolojisi diğerlerinden oldukça farklıdır.

Dash (DASH)

Dash (DASH)

DASH

Dash, 2014 yılında Evan Duffield tarafından oluşturulan dijital bir para birimidir. Piyasaya sürüldüğü sırada Xcoin adı verildi. Fakat, daha sonra Darkcoin olarak yeniden adlandırıldı. 2015 yılında ise marka ismi, Dash olarak yeniden değiştirildi.

Dash, kendisi Bitcoin teknolojisine dayanan Litecoin’in forklarındandır. Öte yandan, Dash Bitcoin’e kıyasla önemli avantajlar sunması sebebiyle popülerlik kazanmıştır.

2019 yılı kriptoparalar için beklentilerin çok yüksek olduğu bir yıl olarak görülüyor ancak risk her zaman var. Biz bu listeyi kendi fikirlerimizden yola çıkarak hazırladık ve yatırım tavsiyesi olarak görülmemelidir. Yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yaptığınızdan emin olun.

 

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

 

Uyarı: Bu yazı sponsorlu bir yazı değildir.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacı ile yazılmış olup yatırım tavsiyesi değildir. 

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kılavuz

DeFi Nedir? DeFi Ne Anlama Gelir?

DeFi Nedir? DeFi Ne Anlama Gelir?

DeFi “Merkeziyetsiz Finans”, terimi olarak günümüzde finansal yatırımcıların kesintiye uğramamasına yönelik kripto para veya blok zinciri gibi çeşitli finansal uygulamalar için çatı bir terimdir.

DeFi, işlemlerin geçmişinin bir kopyasını tutmasına izin veren kripto para birimi bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blok zincirinden ilham alır, yani tek bir merkezi kaynak tarafından kontrol edilmez. Bu önemlidir, çünkü merkezi sistemler ve sistemdeki insanlar tarafından, kullanıcılara paraları üzerinde daha az doğrudan yetki ve işlem hacmi sunarken işlemlerin hızını ve karmaşıklığını da azaltmaktadır. DeFi farklıdır çünkü blok zincirinin kullanımını basit varlık transferinden daha karmaşık finansal kullanım durumlarını kullanıcılar tarafından kullanımını sağlar.

Doğrudan satın almalar, büyük şirketler tarafından denetlenen tek işlem veya sözleşme türü değildir; krediler, sigorta, kitle fonlaması, türevler, bahis ve daha fazlası gibi finansal uygulamalar da merkezi otoritelerin kontrolünde. Aracıları her türlü işlemden çıkartmak, DeFi’nin başlıca avantajlarından biridir.

Yaygın olarak merkezi olmayan finans bilinmeden önce, DeFi fikrine genellikle “açık finans” olarak adlandırılıyordu.

Ethereum Uygulamaları

Kendilerine “DeFi” adını veren uygulamaların çoğu, basit işlemlerin ötesinde başka tür merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için kullanımının daha kolay olmasıyla kendisini Bitcoin platformundan ayıran, dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi platformu olan Ethereum’un üzerine inşa edilmiştir. Bu daha karmaşık finansal kullanım durumları, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından 2013’te Ethereum teknik incelemesinde bile vurgulandı.

Bunun nedeni, Ethereum’un belirli koşullar yerine getirildiğinde işlemleri otomatik olarak yürüten akıllı sözleşmeler platformunun çok daha fazla esneklik sunmasıdır. Solidity gibi Ethereum programlama dilleri, bu tür akıllı sözleşmeleri oluşturmak ve kaldırmak için özel olarak tasarlanmıştı.

Örneğin, bir kullanıcının önümüzdeki Salı günü parasının bir arkadaşına gönderilmesini istediğini, ancak bunun yalnızca weather.com’a göre sıcaklık 25 Santigrat derece üzerine çıkması durumunda olduğunu varsayalım. Bu tür kurallar akıllı bir sözleşmede yazılabilir.

Temelde akıllı sözleşmeler, bazıları aşağıda verilen düzinelerce DeFi uygulaması Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum’un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum'un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum’un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

DeFi uygulamalarının en popüler türleri şu örneklerdir:

  • Merkezi olmayan borsalar (DEX’ler): Çevrimiçi borsalar, kullanıcıların ister bitcoin için ABD doları olsun, diğer para birimlerinin değiştirilmesine yardımcı olur. DEX’ler, kullanıcıları bir aracıya güvenmeden birbirleriyle kripto para ticareti yapabilmeleri için doğrudan birbirine bağlayan sıcak bir borsa türüdür.
  • Stabilcoins (Değerli bir varlığa sabitlenmiş kripto paralar): Fiyatı dengelemek için kripto para biriminin (örneğin dolar veya euro) dışındaki bir varlığa bağlı bir kripto para birimi.
  • Borç verme platformları: Bu platformlar, ortadaki kredileri yöneten bankalar gibi aracıların yerini almak için akıllı sözleşmeler kullanır.
  • “Wrapped” bitcoin (WBTC): Bitcoin’in doğrudan Ethereum’un DeFi sisteminde kullanılabilmesi için Ethereum ağına bitcoin göndermenin bir yolu. WBTC’ler, kullanıcıların yukarıda açıklanan merkezi olmayan borç verme platformları aracılığıyla ödünç verdikleri bitcoin üzerinden faiz kazanmalarına olanak tanır.
  • Tahmin piyasaları: Seçimler gibi gelecekteki olayların sonucuna ilişkin bahis piyasaları. Tahmin piyasalarının DeFi sürümlerinin amacı, aynı işlevselliği aracı olmadan sunmaktır.

Bu uygulamalara ek olarak, onların etrafında yeni DeFi konseptleri ortaya çıktı:

  • Likidite madenciliği: DeFi uygulamaları, kullanıcıları ücretsiz tokenler vererek platformlarına ikna ettiğinde. Bu, verim çiftçiliğinin şimdiye kadarki en hareketli şekli oldu.
  • Birleştirilebilirlik: DeFi uygulamaları açık kaynak kodludur, yani arkalarındaki kod herkesin görebileceği şekilde herkese açıktır. Bu nedenle, bu uygulamalar yapı taşları olarak kodla yeni uygulamalar “oluşturmak” için kullanılabilir.
  • Kullanılabilirlik: “Birleştirilebilirlik” kavramını başka bir şekilde ifade edersek, DeFi uygulamaları legolar gibidir, oyuncak blokları çocukların bir araya gelerek binaları, araçları vb. DeFi uygulamaları, yeni finansal ürünler oluşturmak için benzer şekilde “para legoları” gibi bir araya getirilebilir.

Borç Verme Platformları

Borç verme piyasaları, borç alanlarını kripto para birimlerine borç verenlere bağlayan popüler bir DeFi biçimidir. Popüler bir platform olan Compound, kullanıcıların kripto para ödünç almalarına veya kendi kredilerini sunmalarına olanak tanır. Kullanıcılar paralarını ödünç vermek için faizden para kazanabilirler. Bileşik, faiz oranlarını algoritmik olarak belirler, bu nedenle bir kripto para birimini ödünç almak için daha yüksek talep varsa, faiz oranları daha yüksek olacaktır.

DeFi kredisi teminata dayalıdır, yani bir kredi almak için bir kullanıcının teminat vermesi gerekir – genellikle Ethereum’a bağlı token olan ether kullanılır. Bu, kullanıcıların bir kredi almak için kimliklerini veya ilgili kredi puanlarını vermediği anlamına gelir; bu normal sistem, DeFi olmayan kredilerin işleyiş şeklidir.

Stabilcoins (Değerli Bir Varlığa Sabitlenmiş Kripto Paralar)

DeFi’nin bir başka biçimi de stablecoin’dir. Kripto para birimleri genellikle fiat’tan daha keskin dalgalanmaları yaşar ve bu, paralarının bir hafta sonra ne kadar değerinde olacağını bilmek isteyenler için iyi bir tercih değildir. Stablecoin’ler, fiyatı kontrol altında tutmak için kripto para birimlerini ABD doları gibi kripto para olmayan para birimlerine sabitler. Adından da anlaşılacağı gibi, stabilcoinler fiyat “istikrarı” getirmeyi amaçlamaktadır.

Tahmin Piyasaları

Ethereum’da yaşayan en eski DeFi uygulamalarından biri, kullanıcıların “Donald Trump 2020 başkanlık seçimini kazanacak mı?” gibi bazı olayların sonucuna bahse girdiği sözde bir “tahmin piyasası” ‘dır.

Tahmin piyasaları bazen anket gibi geleneksel yöntemlere göre sonuçları daha iyi tahmin edebilse de, katılımcıların amacı açıkça para kazanmaktır. Bu konuda iyi performans gösteren merkezi tahmin pazarları, Intrade ve PredictIt’i içerir. DeFi, geleneksel olarak hükümetler tarafından hoş karşılanmadıkları ve merkezi bir şekilde çalıştırıldıklarında genellikle kapatıldıkları için tahmin piyasalarına olan ilgiyi artırma potansiyeline sahiptir.

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi ile nasıl para kazanırım?

Ethereum DeFi projelerinde biçilen değer, birçok kullanıcının para kazandığı yönünde.

Kullanıcılar, yukarıda bahsedildiği gibi, Ethereum tabanlı kredi uygulamalarını kullanarak, paralarını ödünç vererek ve kredilerden faiz elde ederek “pasif gelir” oluşturabilirler. Yukarıda açıklanan verimli gelir elde etme yöntemi, daha da büyük getiri potansiyeline sahiptir, ancak daha büyük risk taşır. Kullanıcıların, kripto varlıklarını mümkün olan en iyi getirileri elde etmek için çalışmaya koymak için DeFi’nin borç verme yönünden yararlanmasına olanak tanır. Bununla birlikte, bu sistemler karmaşık olma eğilimindedir ve çoğu zaman şeffaflıktan yoksundur.

DeFi’ye yatırım yapmak güvenli mi?

Hayır, riskli. Birçoğu, DeFi’nin finansın geleceği olduğuna ve geleceğin teknolojisine erken yatırım yapmanın büyük kazançlara yol açabileceğine inanıyor.

Ancak yeni gelenlerin iyi projeleri kötülerden ayırması zor.

DeFi’nin etkinliği ve popülaritesi 2020’ye kadar arttığı için, meme coin YAM gibi birçok DeFi uygulaması çöktü, yakıldı ve piyasa kapitalizasyonunu 35 dakika içinde 60 milyon dolardan 0 dolara çekti. Hotdog ve Pizza gibi diğer DeFi projeleri de aynı kaderi paylaştı ve birçok yatırımcı çok para kaybetti.

Ayrıca DeFi hataları ne yazık ki hala çok yaygın. Akıllı sözleşmeler güçlüdür, ancak kurallar protokole eklendikten sonra değiştirilemezler, bu da genellikle hataları kalıcı hale getirir ve böylece riski artırır.

DeFi ne zaman yaygınlaşacak?

Giderek daha fazla insan DeFi uygulamalarına çekilirken, nereye geleceğini söylemek zor. Pek çok kişi, finansal uygulamaları daha kapsayıcı ve geleneksel olarak göstererek bu tür platformlara bilmeyenlere göstererek yeni kullanıcı kitlelerini çekerek, çeşitli DeFi projelerinin bir sonraki Robinhood olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Bu finansal teknoloji yeni, deneyseldir ve özellikle güvenlik veya ölçeklenebilirlik açısından sorunsuz değildir.

Geliştiriciler sonunda bu sorunları düzeltmeyi umuyor. Ethereum 2.0, temeldeki veri tabanını bireysel kullanıcıların çalıştırması için daha yönetilebilir daha küçük parçalara ayırmanın bir yolu olan, parçalama olarak bilinen bir kavram aracılığıyla ölçeklenebilirlik endişelerinin üstesinden gelmeyi düşünüyor.

Ethereum 2.0, DeFi’yi nasıl etkileyecek?

Ethereum 2.0, DeFi’nin tüm sorunları için her derde deva değil, ancak bir başlangıç. Raiden ve TrueBit gibi diğer protokoller de Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını daha fazla ele almak için çalışıyor.

Bu çözümler yerine oturduğunda, Ethereum’un DeFi deneylerinin gerçek ürünler olma, hatta potansiyel olarak ana akım olma şansı daha da yüksek olacak.

DeFi olarak Bitcoin

Ethereum, DeFi dünyasının en iyisi olsa da, Bitcoin’in birçok savunucusu, aracıyı daha karmaşık finansal işlemlerden çıkarma hedefini paylaşıyor ve Bitcoin protokolünü kullanarak bunu yapmanın yollarını geliştirdiler.

Örneğin, DG Labs ve Suredbits gibi şirketler, gizli günlük sözleşmeleri (DLC) adı verilen bir Bitcoin DeFi teknolojisi üzerinde çalışıyor. DLC, Bitcoin yardımıyla türevler gibi daha karmaşık finansal sözleşmeleri yürütmenin bir yolunu sunar. DLC’nin bir kullanım örneği, yalnızca belirli gelecekteki koşullar yerine getirildiğinde, örneğin Başakşehir takımı bir sonraki futbol maçını kazanırsa, para kazanana dağıtılırsa, birisine bitcoin ödemektir.

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

Devamını oku

Bitcoin Kılavuzları

Bitcoin Neden Değerli? Bitcoin’in Değeri Nereden Geliyor?

Bitcoin Neden Değerli?

Herkesin aklındaki bu sorunun birçok cevabı olmasına rağmen, Bitcoin neden değerli? Sorusunu sormadan önce, Bitcoin’in ve Blockchain’in ne olduğuna bakmamız gerekir.

Kısaca Bitcoin’in ne olduğunu ifade etmemiz gerekirse:

Bitcoin  herhangi bir topluluğa, kuruma, kuruluşa veya şahsa bağlı olmadan Adem-i merkeziyetçi(merkezi olmayan), sınırlı sayıda üretilmiş olup, kendi kendisini Blockchain(Blok zincir) aracılığıyla bir dizi kurallar ile yönetebilen dijital para birimidir, sembolü  ฿ , kısaltması ise BTC ‘dir.

CBOE Kripto Paraları Listelemeyi Tekrardan Düşünüyor, Bitcoin Mart Ayında Bu Listede Olmayabilir!

Daha fazlası için size Bitcoin Nedir? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

Peki Bitcoin’in arkasında yatan, dillere pelesenk olmuş teknoloji, Blockchain(Blok zinciri) teknolojisi nedir?

Blockchain (Blok Zincir) bir tür veri tabanı sistemidir, geleneksel veri tabanlarından farklı olarak, depolanacak olan her bir veri, öncelikle halk tarafından onaylanır, onaylandıktan sonra tekrardan halka açık olmak üzere, art arda bir önceki veri bilgisinin de yer alacağı şekilde depolanır, veri depolamaları belirli sayılara ulaştığında ise bir veri bloğu oluşturulur. Verilerin art arda depolanmalarının sonucunda ise zincir oluşturmuş olur. Gerçekleşen olayın tamamına ise Blockchain(Blok zinciri) teknolojisi adı verilir.

 

Blockchain’in Diğer veri tabanı sistemlerinden farkı nedir?

Blockchain, merkezi olmayan ve güvensiz, dağıtılmış bir veri tabanı sistemidir, yani Bitcoin ağına katılan hiçbir taraf, sistemin düzgün çalışması için birbirine güvenmek zorunda değildir. Bu veri tabanı türünün en büyük farkı ise tüm işlemlerin merkeziyetsiz, dağıtık şekilde gerçekleşiyor olmasıdır.

Gerçek hayattan benzetme yaparsak:

Blockchain teknolojisini daha iyi anlamak açısından analoji yapmamız gerekirse, bir X kişisine 10tl para göndereceğinizi ve X kişisine göndereceğiniz bu parayı da muhasebe defterine işleyecek olduğunuzu düşünelim. Gönderme işlemini başlattığınız anda, 2 muhasebecinizin olduğunu, ikisinin de bu işlemi kontrol etmek için devreye girdiğini ve göndermek istediğiniz 10tl tutarının  hesabınızda olup olmadığını bununla beraber de kontrol etme işi için sizden 1tl daha isteyecekleri şekilde hesabınızda 11tl’nin var olup olmadığını kontrol ettiklerini düşünelim. Hesabınızı kontrol etme işinin başladığını ve ilk kontrolü sağlayan muhasebecinin, yaptığı kontrolü ispatı ile beraber herkese bildirdiğini ve bu bildirimi diğer muhasebecinizin de kabul ettiğini hayal edelim, bu durumda artık siz de muhasebecilerinizde bu işlemi defterinize işlediğinizi kabul edelim, böylece yapmış olduğunuz bu para gönderme işlemi de herkes tarafından kabul edilmiş olur. Şimdi de tüm bu işlemin dijital olarak gerçekleştiğini düşünün işte Blockchain teknolojisinin yaptığı işlevselliği de en basit haliyle bu şekilde ifade edebiliriz.

AB Blockchain Çalışabilirlik Standartları

Daha fazlası için size Blockchain Nedir?  adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bitcoin ve Blockchain teknolojisine hızlı bir giriş yaptıktan sonra asıl konumuza dönebiliriz.

Bitcoin Neden Değerli?

Aslında Bitcoin neye karşı değerli? Sorusu, bizi Bitcoin’in neden değerli olduğu sorusunun cevabına ulaşmamızı da kolaylaştıracaktır. Bu bağlamda ise kendimize bir referans noktası belirleyerek, bu referans noktasıyla yazı içerisinde karşılaştırmalar yaparak devam edeceğiz, referans değerimiz ise Dolar ve Euro gibi Fiat(itibari) para birimleri olacak.

Bitcoin’in neden değerli olduğunu, 6 ana alana ayırarak değerlendireceğiz.

1) Sınırlı, Sayılı ve Kıt olması

Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürüldüğünde, geliştiricileri protokolde bitcoin arzının 21 milyon adet ile sınırlı olacağı belirtilmiştir. Bu bağlamda makalemizin yayınlandığı tarihlerde, mevcut bitcoin arzı yaklaşık 18 milyon adet civarında bulunuyor, Bitcoin’in çıkarılma oranı ise her dört yılda bir yarı yarıya azalıyor ve piyasada 2022’nin haziran ayına kadar, toplam Bitcoin miktarı 19 milyon adete ulaşmış olacaktır. Diğer Fiat para birimlerinin aksine, Bitcoin sınırlı sayıda bulunmaktadır toplam 21 milyon adet olmak üzere, Bitcoin adeti değiştirilemez ve bu sayı üzerinde oynama yapılamaz.

2) Bölünebilirlik

Bir bitcoin, Türk lirası ve diğer itibari para birimlerinin çoğundan çok daha büyük bir bölünebilirliğe sahiptir. Türk lirası kuruşa veya 1 TRY’nin 1 / 100’üne bölünebilirken, bir “Satoshi”, 1 BTC’nin yalnızca 1 / 100.000.000’idir. Bitcoin’in kıtlığını mümkün kılan bu aşırı bölünebilirliktir; Bitcoin zaman içinde fiyatta artış göstermeye devam ederse, tek bir bitcoin’in küçük fraksiyonlarına sahip kullanıcılar yine de günlük işlemlerinde Bitcoin kullanabilir.

3) Teknolojisi

Bitcoin’in en önemli özelliklerinden birisi Blockchain teknolojisini kullanmasıdır. Makalemizin başında da bahsettiğimiz gibi Blockchain, merkezi olmayan ve güvensiz, dağıtılmış bir defter sistemidir, yani Bitcoin pazarına katılan hiçbir taraf, sistemin düzgün çalışması için birbirine güvenmek zorunda değildir. Fiat para birimlerinin geleneksel yönetim sistemlerinin aksine Bitcoin, Blockchain teknolojisiyle sürekli kontrol edilebilir, manipule edilmesi zor ve güvenli bir değer biçimidir.

4) Taşınabilirlik

Kripto para borsaları, cüzdanlar ve diğer araçlar sayesinde Bitcoin, işlemin boyutuna bakılmaksızın çok düşük maliyetlerle dakikalar içinde taraflar arasında aktarılabilir. Mevcut sistemde para transferi işlemi bir seferde günler sürebilir ve ücrete tabi olabilir. Aktarılabilirlik, herhangi bir para biriminin çok önemli bir yönüdür.

5) Dayanıklılık

Dayanıklılık, fiziksel biçimlerinde Fiat para birimleri için önemli bir sorundur. Bir banknot sağlam olsa da yırtılabilir, yakılabilir veya başka şekilde kullanılamaz hale getirilebilir. Dijital ödeme biçimleri aynı şekilde bu fiziksel zararlara duyarlı değildir. Bu nedenle, bitcoin son derece değerlidir. Bir banknotla aynı şekilde yok edilemez. Ancak bu, Bitcoin’in kaybedilemeyeceği anlamına gelmez. Bir kullanıcı özel şifreleme anahtarını kaybederse, karşılık gelen cüzdandaki Bitcoinler kalıcı olarak etkili bir şekilde kullanılamayabilir. Ancak, Bitcoinin kendisi yok edilmeyecek ve blok zincirindeki kayıtlarda var olmaya devam edecektir.

6) Sahtecilik

Karmaşık, merkezi olmayan blok zinciri defter sistemi sayesinde, Bitcoin’in sahtesini yapmak inanılmaz derecede zordur. Bunu yapmak, aslında Bitcoin ağındaki tüm katılımcıların kafasını karıştırmayı gerektirir, teorik olarak mümkün görünse de pratikte herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır. Fiat para birimlerinin aksine herhangi bir sahtecilik bitcoin üzerinde mümkün olmayacaktır.

Sonuç olarak

Böylece makalemizin sonlarına gelirken, Bitcoin Neden Değerli? olduğu sorusunun cevabı, Bitcoin’in yaratılışındaki çığır açıcı bu 6 temel özelliğine dayandığını ve bu temel özelliklerini koruduğu sürece de değerinin buradan gelmeye devam edeceğini, rahatlıkla siz değerli okurlarımıza ifade edebiliriz.

Devamını oku

Bitcoin Kılavuzları

Bitcoin Fiyatının Değişmesinin Nedenleri Nedir? Bitcoin Neden Yükselir? Neden Düşer?

Bitcoin Fiyatının Değişmesinin Nedenleri Nedir? Bitcoin Neden Yükselir? Neden Düşer?

Bitcoin yükseliş ve düşüşleri tetikleyen nedenler neler? Bu nedenler bitcoin fiyatını ne derece etkilemektedir?

Bitcoin fiyatının değişmesinin nedenleri nedir dersek? Kripto para birimi Bitcoin fiyatlarının düşmesinin ya da yükselmesinin birçok açıklanamayan nedeninin olmasının yanında, bilinen birkaç sebebi de bulunmaktadır bunlar bitcoin fiyatının değişmesini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyecek faktörler olmakla beraber aşağıda yer almaktadır.

Arz ve Talep Bitcoin’i Ne Derece Etkiler

Arz ve talep, bitcoin fiyatlarının değişikliğe uğramasındaki en önemli nedendir, ancak bazı ek faktörler arz ve talebi etkileyerek bu kripto paranın fiyatını aşağıya ya da yukarıya çekmektedir. Başka bir deyişle, bu varlıkta fiyat sadece piyasa katılımcılarının ödemeye istekli oldukları fiyatlarla belirlenir.

Örneğin, piyasadaki daha fazla insan bitcoin satın almak istiyorsa, fiyat (değer) artacaktır. Daha fazla insan bitcoin satmak istiyorsa da fiyat düşecektir. Bu insanların alım satım kararları da aşağıdaki ek faktörlere göre şekillenmektedir.

Bitcoin Fiyatının Değişmesinin Nedenleri

Bitcoin Neden Yükselir

Bitcoin Fiyat Dalgalanmasının Nedenleri

Büyük miktarda para sahiplerine küçük opsiyon değeri. Bitcoin dalgalanması, bir dereceye kadar, toplam para birimine büyük oranda sahip olanlar tarafından gerçekleştirilir.

Bitcoin’in hacmi küçük bir hisse senedi stoğunu andırdığından, para birimi büyük şirket sahiplerine opsiyon değeri sağlamak için gerekli olan kitlesel pazarın benimsenmesini sağlayacak oranlara ulaşmamıştır.

Güvenlik Sorunları Bitcoin’in Fiyatını Doğrudan Etkileyen Nedenlerin Başında Gelebilir

Güvenlik ihlalleri ile ilgili haberler, yatırımcıların tepkisine sebep olur [Aslına bakarsak bitcoin dediğimiz doğrudan güvenlik anlamına geldiği düşünüldüğü için güvenlik sorunları da fiyat düşüşlerine doğrudan sebep olması çok doğaldır.]. Bitcoin topluluğu, güvenlik açıklarını ortaya çıkardığında ki bunun amacı açığın bir an önce yine topluluk tarafından kapatılmasıdır, bu Bitcoin’in değerini düşüşe getirebilecek nedenlerdendir.

Bitcoin geliştiricileri sağlam çözümler üretmek için güvenlik kaygılarını kamuoyuna göstermelidir. 1 Nisan 2014’te Google güvenlik ekibinden Neel Mehta tarafından bildirilen son OpenSSL güvenlik açıkları ve Heartbleed vakası, takip eden aylarda Bitcoin’in ABD Doları karşısındaki değerinde yaklaşık %10’luk bir düşüş ile aşağı yönlü bir etki yapması da buna örnek bir olay olarak nitelendirilebilir.

Bitcoin fiyatı, protokol tasarımının bir bütün olarak güven seviyesini yansıtır. O zaman, güvenlik ihlalleriyle ilgili haberlerle birlikte Bitcoin’in değerinin dalgalanması doğal olur.

Bitcoin Fiyatının Değişmesinin Nedenleri

Bitcoin Neden Düşer

Ek Faktörler

Buradan, büyük çaptaki olumlu gelişmelerin bitcoin fiyatlarını olumlu, olumsuz gelişmelerin ise fiyatları olumsuz etkilediği çıkarımını yapabiliriz. Ek olarak örnek verecek olursak:

  • Örneğin, bir zamanlar bitcoin alım satımına aracılık eden Mt. Gox isimli aracı kuruluşun siber saldırıya uğrayarak iflas ettiğini açıklaması kripto paranın fiyatını büyük ölçüde düşürmüştü.
  • Bir başka örnek olarak da yasal gelişmeler gösterilebilir. Mesela, Avustralya’nın bitcoin’i resmi bir para birimi olarak tanımasına ilişkin çıkan bazı haberler, fiyatların yükselmesini sağlamıştı.

Bitcoin fiyatı neye göre artar ya da azalır, buna yukarıdaki durumları örnek gösterebiliriz.

Bitcoin o denli tuhaf bir varlık ki fiyatını hemen her şey aşağı ya da yukarı yönlü hızla değiştirebiliyor. Elbette, her haberin veya her gelişmenin fiyatlarda düşürücü ve artıcı etkiye sahip olmadığını da bilmeniz gerekiyor.

Bu sebeple, bitcoin’e yönelik çıkan tüm olumlu veyahut olumsuz gelişmelerin dikkatle izlenmesi, farklı bir değişle; ne olup bittiğinin, ortaya çıkan gelişmenin nereye varacağının iyice anlaşılması ve bunun ardından harekete geçilmesi şu anda en ideal tercih olacaktır.

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

Devamını oku

Güncel Grafik

Daha Fazlası İçin Tıklayın

Bizi Twitter’da Takip Etmeyi unutma

Popüler Başlıklar

Don`t copy text!
tr_TRTurkish